Nieuws - en Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Regelmatig hebben wij speciale aanbiedingen die we via onze nieuwsbrief verspreiden. Verder blijft u via onze nieuwsbrief op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen over ooglaserbehandelingen en lensimplantaties.

Privacy
Wij respecteren uw privacy. Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt om u onze nieuwsbrief toe te kunnen zenden.

 

E-mail

 Nieuws


Vrijdag 24 Juli 2009 Risicovolle infecties in Ned. Ooglaserklinieken

Kans op onnodige infecties bij ooglaserklinieken
RIJSWIJK -  Het personeel in ooglaserklinieken heeft te weinig kennis op het gebied van reiniging, desinfectie en sterilisatie. Daardoor lopen veel patiënten de kans een ooginfectie te krijgen. 

Dat constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een onderzoek onder alle 46 klinieken in Nederland. Drie klinieken functioneerden "echt onder de maat”, constateerde de IGZ. Als bij een derde bezoek de klinieken nog steeds niet aan de gestelde voorwaarden voldoen, kan de inspectie overgaan tot sluiting.

Afhankelijk van de ingreep is het infectierisico bij de onderzochte klinieken gering tot zeer groot. „Helaas lijken vrijwel alle klinieken zich onvoldoende bewust van dit risico en hebben zij meestal het infectiepreventiebeleid ten onrechte matig tot slecht georganiseerd”, schrijft de IGZ. Die noemt het opvallend dat er verschillende normen voor de operatiekamer (ok) worden gehanteerd. „In een klein aantal gevallen kon men niet aangeven aan welke ok-normen de behandelruimte voldeed.”

Aanleiding voor het onderzoek zijn acht meldingen de afgelopen twee jaar van ernstig oogletsel dat verband hield met een laserbehandeling. De inspectie oordeelt positief over de bekwaamheid van de behandelende oogartsen, net als over de resultaten van de behandeling. Alle 46 klinieken kregen een vragenlijst voorgelegd. Daarna zijn 24 klinieken door de inspectie bezocht.

Er zijn 3 klinieken in Nederland die hun deuren moeten sluiten als er niet wordt voldaan aan deze minimale hygiëne eisen

In Nederland laten per jaar zo'n 19.000 mensen hun ogen laseren in het buitenland. Dat is 40% van alle uit te voeren ooglaserbehandelingen. En dat doet men niet alleen vanwege de prijs. Een veilige en schone ooglaserbehandeling is hiermee meer gegarandeerd!

bericht uit de telegraaf van maandag 18 mei 2009: kijk voor meer berichten op www.telegraaf.nl